Cât costă medierea? – Gala Excelentei in Mediere
gala excelentei in mediere

Cât costă medierea?

Lucrând intr-o profesie liberală am învățat, încă de la început, să răspund la telefon și atunci când nu cunosc numărul. Oricând poate fi un client care dorește serviciile mele. Așa că telefonul care sună face parte din activitatea mea zilnică.

A fost o perioadă în care mai multe persoane au sunat și au avut o singură întrebare: Cât costă medierea? Fără nici o informație cu privirea la obiectul conflictului sau la părți, la care este istoricul conflictului și care este situația acum. Insistau doar pe aspectul financiar. Unele persoane au acceptat să ne întâlnim și să discutăm despre mediere, înainte de a discuta despre bani.

N-am putut să nu mă întreb de ce acestă întrebare este atât de frecventă. Dintr-un studiu efectuat de medierenet.ro a rezultat că doar 1% din intervievați au fost părți în mediere și doar 23% știau ce este medierea.

 

Nu merită dacă e ieftin, nu merită dacă e scump

Persoanele cărora le vorbesc despre mediere, care aud pentru prima dată despre mediere, mă opresc după câteva cuvinte și întreabă: Dar cât costă medierea asta? Au nevoie să știe ce înseamnă ca și bani pentru a putea evalua dacă merită. Că dacă e ieftină, nu dă bine să apelezi la ea, iar dacă e scumpă, atunci clar… nu merită.

Ce înseamnă ieftin? Ce înseamnă scump? Putem evalua doar în bani beneficiile pe termen scurt și lung ale medierii? Nici vorbă!

Medierea nu are preț nici la kilogram, nici la metru și nici la litru, pentru că nu e tangibilă și măsurabilă astfel. Tariful nu se poate stabili doar în funcție de obiectul conflictului, pentru că medierea se adresează conflictului de interese dintre părți, iar părțile sunt unice. Unicitatea părților înseamnă nevoi și interese diferite, soluții personalizate.

Am înțeles că oamenii sunt atât de obisnuiți să fie încadrați și să se încadreze în tipare, încât atunci când le spun că au libertatea de a negocia și personaliza soluția și onorariul de plată pentru mediere, aproape că se sperie.

 

Soluții Pret-a- porter sau haute-couture?

Și așa mi-a venit ideea de a prezenta medierea prin comparație cu o profesie care folosește în mod oficial tiparul: croitoria. Tiparul folosit în croitorie înseamnă transpunerea în coordonate bidimensionale a măsurilor tridimensionale ale corpului uman. Când cumpărăm haine pret-a-porter, căutăm după mărime. Mărimea hainelor din producția de serie are o anumită toleranță, așa încât aproape să se potrivească la cât mai multe persoane, pentru a putea fi oferite la prețuri mai mici. De aceea, de multe ori, nu ne simțim chiar confortabil în ele. Sunt haine făcute de mașini, mâna omului fiind scoasă din liniile de producție.

Din punct de vedere al soluționării unui conflict, pret-a-porter-ul este asemănător cu deschiderea unui proces care, culmea, are costuri care nu pot fi cunoscute cu exactitate nici ca bani, nici ca timp și are certitudinea unui rezultat nesigur.

În momentele importante ale vieții noastre ne dorim să fim bine îmbrăcați și atunci ne facem haine la comandă. Ne place să ne recunoaștem unicitatea, alegând cu grijă materialul și croitorul, Știm că va face hainele exact pe măsura noastra, creând astfel un tipar doar pentru noi. Acceptăm de la bun inceput să plătim un preț mai mare, tocmai pentru unicitatea produsului. Nu știm cu ce cretă desenează croitorul, nu știm cu ce ață coase, ce metode folosește, dar știm că este un profesionist, că vom merge la probe și avem siguranța că rezultatul muncii sale ne va mulțumi pe deplin. În cazul produselor la comandă, 70% din muncă este hand-made (lucru de mână).

Medierea este varianta haute-couture a rezolvarii conflictelor de interese. Profesionistul mediator este cel care ia măsura conflictului, a părților și creează, împreună cu părțile produsul cel mai potrivit pentru situația lor, în functie de personalitate și nevoi.

 

Munca mediatorului

Munca mediatorului, atenția lui, ascultarea și înțelegerea părtilor, munca împreună cu ele la găsirea soluției, este un proces de creație. Ceea ce ai aplicat într-o mediere și a dat roade, nu se mai potrivește în alta. O iei de la capăt cu fiecare caz nou.

Mediatorul este un profesionist multidisciplinar, care se reinventează la fiecare mediere. Medierea reprezintă 80% produsul minții. De aceea, prețul medierilor diferă. Chiar dacă este produs de top – sau poate tocmai de aceea – prețul medierii este mai accesibil și este cunoscut de la început. Timpul și rezultatul sunt sub controlul părților.

Și atunci mă întreb: De ce să aleg un produs pret-a-porter care are toate șansele să nu mi se potrivească, atunci când pot alege un unicat, care să-mi vină perfect, să fie așa cum vreau eu, la un cost rezonabil?

 

Cheltuială sau investiție?

„Sunt prea sărac să cheltui bani in instanță” ar putea fi adaptarea unui proverb românesc. Pentru că în instanță azi plătești o taxă, maine un onorariu, poimâine un timbru, o amânare. E adevărat că le plătești pe rănd, dar totalul final îți aparține. Stai răbdător, neputincios, furios și tăcut să vezi ce va hotărî un judecător sau altul. Uneori te gândești la cât ai plătit și ai așteptat până în acel moment și nu te lasă sufletul să te oprești. Așa că mergi înainte.

În mediere îți cunoști de la bun început costurile și tu ești cel care decide în cât timp și cum îți rezolvi situația.

Există mai multe modalități de calcul a onorariului mediatorului (pe oră, pe ședința de mediere, pe toată medierea). Modalitatea aleasă  e nevoie să fie cea mai motivantă pentru părți.

Banii plătiți pentru mediere sunt o investiție pentru un prezent și un viitor plin de pace și liniște.

Tu cât ai plăti pentru o astfel de soluție?

 

Află mai multe despre beneficiile medierii de la figuri importante din domeniul juridic, educațional și al administrației publice la Gala Excelenței în Mediere 2018! Urmărește speakerii prezenți la eveniment și află direct de la aceștia care este rolul profesiei medierii în România.